1. Support- och kunskapsdatabas
  2. Information om elbilsladdning & solceller

Var ska man placera en laddbox?

Bästa platsen för en laddbox är på en vägg vid bilens parkering och så nära elcentralen som möjligt för att matningen av el ska bli enkel. Saknas vägg kan man behöva montera den på en stolpe, vilket kräver grävjobb och blir dyrare.

Avstånd till bilens parkering

För att det ska vara lätt att ladda är det viktigaste att laddboxen ska vara så nära bilens parkering som möjligt. Du vill kunna ladda bilen där den vanligtvis står utan att behöva flytta på den för att ladda.

Avstånd till elcentralen
När laddboxen installeras görs en kabeldragning från närmaste elcentral. Ju enklare kabeldragning desto bättre. Om kabeln behöver grävas ner eller gå igenom flera tjocka väggar blir det en mer komplicerad och dyrare installation.

Vägg eller stolpe
Om laddboxen monteras på vägg eller på stolpe är det som har störst betydelse för vad installationen kostar. Kan man placera laddboxen på en vägg är det att föredra då det blir en enklare standardinstallation och därmed billigare.

Ofta kan man placera laddboxen på väggen till huset, garaget, carporten, ett staket eller liknande. Men finns det ingen väggyta där man vill placera laddboxen kan man behöva montera den på en stolpe.

Laddstolpe kräver grävning
Det finns speciella stolpar för just laddboxar i flera utföranden man då använder sig av och då behöver även ett grävjobb göras för stolpfundamentet och laddkabeln som då sannolikt dras under marken.